Bloggen

Har du strakt dig i dag?

Selvom det er virkeligt dejligt at strække sig – om morgen, efter mange timer ved computeren, efter sport – så glemmer vi ofte at gøre det. Prøv at lægge dig ned. Slap af og mærk efter, at du ikke spænder et eller andet sted. Og så stræk dig. Stræk den ene side, stræk den anden side, cirkl rundt med fod- og håndled, armene op over hovedet og ud til siden, flex i dine fødder og skub hælene væk fra kroppen. Efter dit stræk så mærk godt efter. Hvor rart var det ikke lige? Det er ca samme følelse du går ud fra en yogatime med. Mange afviser yoga med et “det er jeg slet ikke smidig nok til”. Men det forholder sig omvendt. Du BLIVER smidig af at gå til yoga. Og det kan kaste alle mulige sidegevinster af sig – bedre søvn, bedre fordøjelse, færre eller ingen hovedpiner, færre eller ingen muskel- og ledsmerter, ro i hovedet. Så drop angsten for at skulle gå i spagat, i bro og skulle lægge benet om bag nakken og find et yogahold nær dig med en instruktør som du virkelig kan lide. Du vil ikke fortryde det:-)))

Hvad kan yoga hjælpe dig med?

Yoga kan afhjælpe alle mulige skavanker og dårligdomme. Personligt har jeg haft megen gavn af yoga i forhold til stress, fordøjelse og ikke mindst migræne. Yoga er godt for både det mentale og det fysiske helbred. 

Desværre har vi det ofte med at nedprioritere os selv og opprioritere arbejdet. Så rigtig mange vælger at tage en time mere på jobbet – måske med et par panodiler på grund af hovedpine eller andre smerter –  og skippe gåturen, træningen eller at cykle hjem fra arbejde. Det går en gang i mellem, men hvis du vil holde til et langt og godt liv med mental og fysisk balance, så skal du lære at prioritere dig selv højere. Du bliver sikkert også bedre på jobbet, hvis du får dit mentale og fysiske overskud tilbage. Det er ikke raketvidenskab, vi har alle hørt de gode råd til hudløshed. Hvorfor er det så så svært at prioritere os selv?
 
Jeg gik engang hos en kinesisk akupunktør på grund af migræne. Hun var en meget skrap dame, og hun skældte mig – eller faktisk hele den vestlige mentalitet – ud. “I vesterlændinge kommer først til mig, når I har så mange smerter, at I næsten ikke kan være til mere. Hvornår lærer I, at kroppen skal vedligeholdes og plejes?” Og selvom det ikke altid var en fornøjelse, fordi hun var så skrap, så må jeg give hende ret. Vi har virkelig travlt med at arbejde og præstere her i Vesten, nogle gange til vi dratter om med stress eller andre sygdomme.
 
Så næste gang du overvejer at skippe din træning så tænk dig om. Du fortjener at have en sund og glad krop og hjerne, og det får du blandt andet ved at spise sundt, dyrke motion og sove godt.
 
Og psssst – det sidste kan yogaen faktisk også hjælpe med:-)))

 

 

Fem ting du skal kigge på, hvis du har dårlig fordøjelse

Når du får konstateret eller selv har konstateret, at din fordøjelse ikke fungerer, som du ønsker, så er der flere forskellige ting og parametre, du kan skrue på.

Allerførst er det selvfølgelig vigtigt, at du opsøger en læge for at få be- eller afkræftet, om du fejler noget. Når det er til en side, og du forhåbentlig har fået at vide, at det ”KUN” er dårlig fordøjelse, så kan du tænke på, hvordan din hverdag ser ud i forhold til følgende punkter:

Væske – får du nok af det? Det er godt og sundt for kroppen af få noget ganske almindeligt postevand ud over det, du ellers drikker hver dag. Og hvad er nok? Det vil jo variere fra person til person, men to liter er passende, hvis du vejer omkring 60 kg. Og så selvfølgelig mere hvis det er varmt, du dyrker sport osv.

Kost – hvad spiser du? Alt det, der klistrer sammen nede i dine tarme, skal væk. Her er hveden og andre fint raffinerede produkter de helt store syndere. Ud med dem. Ind skal fødevarer, der indeholder mange fibre. Dine mave vil gerne have rug, grøntsager og frugt. Det kan føles som en kæmpe omvæltning, men jeg lover dig, – du kan stadig spise godt og lækkert uden hvede.

Motion – de fleste sidder aaaalt for stille. Hvad gør du? Hvis vi skulle ud og samle/jage vores egen mad hver dag, så ville vi løbe, gå, kravle, strække os, bukke os osv. I dag går vi fra kontorbordet eller sofaen hen til køleskabet, tager maden ud og spiser. Derefter sætter vi os igen og arbejder eller ser fjernsyn. Ikke godt. Prøv at tænke motion ind i din hverdag. Gå en god hurtig tur. Lav havearbejde. Rul en gymnastikmåtte ud foran fjernsynet og lav øvelser på den. En sportsgren, du virkelig holder af, er også guld værd, for så kommer du afsted

Op med hønsene og i seng med hønsene hver eneste dag – eller hvad? Nej de fleste af os kan ikke holde en total stabil ”hønserytme”, men fordøjelsen kører bedst, når rytmen er stabil. Det kan være svært at holde rytmen på grund af skiftende arbejdstider, ferie og andre ting, men prøv, når du kan, at hjælpe din fordøjelse med en nogenlunde stabil rytme.

Har du travlt på arbejdet? Så meget så du vil kalde det stress ind i mellem? Det kommer selvfølgelig ikke som en overraskelse for dig, at stress ikke er godt. Stress kan virkelig sætte sig i maven og dermed i fordøjelsen. Mange ser det som en umulig faktor at ændre på, men det er ikke desto mindre vigtigt at få gjort.

Klimakompenser i maven. Når du alligevel kommer til at synde ind i mellem ved at spise noget, som du egentlig godt vidste, at du ikke BURDE spise, så kompenser. Spis ekstra fiberrigt til de næste måltider, få ekstra væske, lav mere motion. Og lad være med at blive sur på dig selv. Ros i stedet dig selv for at have gjort så meget godt for din mave på andre tidspunkter.