Faktor 5 – fem gode tips til en bedre mave

Fem ting du skal kigge på, hvis du har dårlig fordøjelse

Når du får konstateret eller selv har konstateret, at din fordøjelse ikke fungerer, som du ønsker, så er der flere forskellige ting og parametre, du kan skrue på.

Allerførst er det selvfølgelig vigtigt, at du opsøger en læge for at få be- eller afkræftet, om du fejler noget. Når det er til en side, og du forhåbentlig har fået at vide, at det ”KUN” er dårlig fordøjelse, så kan du tænke på, hvordan din hverdag ser ud i forhold til følgende punkter:

Væske – får du nok af det? Det er godt og sundt for kroppen af få noget ganske almindeligt postevand ud over det, du ellers drikker hver dag. Og hvad er nok? Det vil jo variere fra person til person, men to liter er passende, hvis du vejer omkring 60 kg. Og så selvfølgelig mere hvis det er varmt, du dyrker sport osv.

Kost – hvad spiser du? Alt det der klistrer sammen nede i dine tarme skal væk. Her er hveden og andre fint raffinerede produkter de helt store syndere. Ud med dem. Ind skal fødevarer, der indeholder mange fibre. Dine mave vil gerne have rug, grøntsager og frugt. Det kan føles som en kæmpe omvæltning, men jeg lover dig, – du kan stadig spise godt og lækkert uden hvede.

Motion – de fleste sidder aaaalt for stille. Hvad gør du? Hvis vi skulle ud og samle/jage vores egen mad hver dag, så ville vi løbe, gå, kravle, strække os, bukke os osv. I dag går vi fra kontorbordet eller sofaen hen til køleskabet, tager maden ud og spiser. Derefter sætter vi os igen og arbejder eller ser fjernsyn. Ikke godt. Prøv at tænke motion ind i din hverdag. Gå en god hurtig tur. Lav havearbejde. Rul en gymnastikmåtte ud foran fjernsynet og lav øvelser på den. En sportsgren, du virkelig holder af, er også guld værd, for så kommer du afsted

Op med hønsene og i seng med hønsene hver eneste dag – eller hvad? Nej de fleste af os kan ikke holde en total stabil ”hønserytme”, men fordøjelsen kører bedst, når rytmen er stabil. Det kan være svært at holde rytmen på grund af skiftende arbejdstider, ferie og andre ting, men prøv, når du kan, at hjælpe din fordøjelse med en nogenlunde stabil rytme.

Har du travlt på arbejdet? Så meget så du vil kalde det stress ind i mellem? Det kommer selvfølgelig ikke som en overraskelse for dig, at stress ikke er godt. Stress kan virkelig sætte sig i maven og dermed i fordøjelsen. Mange ser det som en umulig faktor at ændre på, men det er ikke desto mindre vigtigt at få gjort.

Klimakompenser i maven. Når du alligevel kommer til at synde ind i mellem ved at spise noget, som du egentlig godt vidste, at du ikke BURDE spise, så kompenser. Spis ekstra fiberrigt til næste måltider, få ekstra væske, lav mere motion. Og lad være med at blive sur på dig selv. Ros i stedet dig selv for at have gjort så meget godt for din mave på andre tidspunkter.